Ravelijn Agora

Sinds een aantal jaar hebben we naast het succesvolle Ravelijn Domeinleren ook Ravelijn Agora. Ravelijn Agora is natuurlijk leren. Natuurlijk leren betekent dat je vanuit jezelf graag onderwerpen wilt onderzoeken. Bij Ravelijn Agora bieden we een leeromgeving die kinderen motiveert en recht doet aan de verschillen tussen kinderen. Ieder kind leert op zijn of haar manier. Voor Ravelijn Agora is het ontzettend belangrijk dat de leerling redelijk zelfstandig, nieuwsgierig en gemotiveerd is om vanuit zichzelf te leren om succesvol de onderwijsvorm Agora te kunnen volgen. 

Als de de leerling kiest voor deze onderwijsvorm, betekent dit ook dat de ouders kiezen voor deze onderwijsvorm. De ouders hebben net als de leerlingen een hele belangrijke rol bij Ravelijn Agora. De leerlingen leren immers in en van een community die bestaat uit de Agorianen, hun ouders, de collega's, etc. Als je jezelf aanmeldt voor Ravelijn Agora volgt daarna een aparte motivatie-intake. Het Agorateam maakt dan graag kennis met jou en jouw ouders. Tijdens dit gesprek onderzoeken we samen of Ravelijn Agora de meest geschikte onderwijsvorm voor jou is bij ons op school 

Bij Ravelijn Agora mag je vanaf dag één aan de slag met jouw interesses en op zoek naar je talenten en ambities. Alles dat op de wereld het onderzoeken, ontwikkelen of maken waard is, mag jij als vertrekpunt gebruiken en onder leiding van je coach mee aan de slag gaan. In leerjaar 1 & 2 volgen onze Agorianen geen vakken, toetsen, roosters en huiswerk maar werken ze met challenges. Binnen die challenges werk je samen met je coaches, klasgenoten, ouders en experts. Ondanks dat je geen vakken en huiswerk krijgt moet er hard worden gewerkt bij Ravelijn Agora. Je krijgt de vrijheid om hierin keuzes te maken. Hou je er van om je handen uit de mouwen te steken? dan is Ravelijn Agora zeker iets voor jou. Dit doe je voornamelijk overdag op het Agora domein, maar kan ook buiten school als dat nodig is. Je bent hier zelf voor aan zet! Je kunt bijvoorbeeld in de praktijk als op locatie gaan leren. We noemen dit buitenschools leren.

Vanaf leerjaar 3 & 4 gaan de Agorianen aan de slag met vakexperts om zich voor te bereiden op het examen van de vakken die de leerlingen hebben gekozen. Ook in leerjaar 3 & 4 worden de Agorianen begeleid door hun persoonlijke coach. Naast het inhoudelijke programma met de vakexpert kunnen onze bovenbouw Agorianen ook allerlei challenges bedenken en uitvoeren. 


Ravelijn Agora op beeld

Bekijk de volgende video's als je meer te weten wil komen over deze bijzondere onderwijsvorm, Ravelijn Agora:
Agora op 't Ravelijn 
Agoracoach aan het woord 1 
Agoracoach aan het woord 2 
Agorianen aan het woord

Check ook eens onze Facebook- en Instagrampagina!

Challenges

Hoe ziet zo’n challenge bij Ravelijn Agora eruit? Bij een challenge bepaal je wat je wilt leren, maken of doen. Dit is iets wat je nu nog niet kunt. Je gaat samen met je coach onderzoeken wat je nodig hebt om je leerdoelen te behalen. Misschien bouw je je eigen werkplek (bureau), een Romeinse katapult, onderzoek je de Melkweg, schrijf je een boek over de Tweede Wereldoorlog of maak je de Mona Lisa met klei. 
Laten we de Romeinse katapult als voorbeeld nemen: wanneer je een katapult gaat maken, komt daar veel bij kijken. Je gaat je inlezen vanaf wanneer deze werden gebruikt en waarvoor. Dit is een stukje geschiedenis. Je gaat kijken van wel materiaal je dit gaat maken. Je gaat een werktekening maken en daarbij ga je meten en hoeken berekenen. En wanneer je katapult af is, kun je gaan kijken of je kunt berekenen met hoeveel kilometer per uur je de schietwaren kunt afschieten. Je hebt binnen deze challenge dus best wel veel leerdoelen voor jezelf. Samen met je coach ga je aan het einde van de challenge bekijken of je je leerdoelen behaald hebt. En heb je ze niet behaald? Geen probleem, dan neem je ze mee naar je volgende challenge.  

Kortom: wanneer de coach vindt dat je goed bent voorbereid, ga je aan de slag. Wanneer je dit gedaan hebt, ga je met “een footprint” bewijzen dat je je leerdoelen behaald hebt. Daarna volgt de evaluatiefase. In deze fase kijk je wat goed en minder goed ging. Dit neem je mee als leerpunten voor je volgende challenge. Je kunt ook meerdere challenges tegelijkertijd doen, dan heb je meer afwisseling.

Coaches en vakexperts

Bij Ravelijn Agora heb je je eigen coach. Die houdt je onderwijsproces in de gaten. Je hebt meerdere malen per week contact met je coach. Daarnaast heb je met regelmaat gesprekken met de coach en je ouders om je voortgang en ontwikkeling te bespreken. Wanneer je vragen hebt over het onderwerp van je challenge kun je gebruik maken van het netwerk binnen de community of vanuit de vakexperts die wij op onze school hebben.

Ouders

De rol van jouw ouders is erg belangrijk. Zij kijken bij elke challenge mee. Sommige ouders geven ook regelmatig een inspirerende workshop of gaan mee op buitenschoolse activiteiten. Per jaar hebben we 3 community avonden. Op deze avonden laat je aan anderen zien wat je in de afgelopen periode bereikt hebt.
Dus…
… zit jij altijd vol ideeën
… ben je nieuwsgierig
… heb je een brede interesse
… ga je graag de challenge aan?  

Dan is Ravelijn Agora echt iets voor jou! 

Onderzoek

Inmiddels zijn er 22 scholen in Nederland die Agora onderwijs bieden. Daarnaast zijn er nog 3 Belgische en 1 Poolse school die Agora onderwijs aanbieden. Wij hebben ons verenigd met elkaar om kwaliteit te borgen. Wij worden daarbij ondersteund door professoren van meerdere universiteiten. Zij doen onderzoek en geven advies op meerdere vlakken. 

Vereniging Agora Onderwijs

Agora biedt eigentijds en uitdagend onderwijs, afgestemd op het individuele kind, waarbij leraren op een andere manier kunnen ervaren hoe geweldig mooi hun vak is. Agora wil de hele onderwijssector graag laten zien wat en hoe ze dat doet. Dat lukt beter wanneer de Agora-scholen samen de kwaliteit van Agora onderwijs zichtbaar gaan maken en blijven onderzoeken met elkaar. Daarom is er de Vereniging Agora Onderwijs. Meer weten over Vereniging Agora Onderwijs, kijk dan snel op: www.verenigingagoraonderwijs.nl