Ravelijners lopen mee met jeugddefilé in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Honderden kinderen liepen vandaag in Bergen op Zoom mee in een jongerendefilé. Samen met Canadese militairen liepen ze naar de Grote Markt om 75 jaar vrijheid te vieren. ,,Hier doe je het toch allemaal voor”, zegt trotse organisatrice Caroline Raaijmakers als ze ziet hoe groot de opkomst is voor haar jongerendefilé. 

Lotte Kepers 25-10-19, 15:22 Laatste update: 28-10-19, 10:13 Bron: BN DeStem

De leerlingen verzamelen zich op het Korenbeursplein. Allerlei klassen van verschillende Bergse scholen staan in groepjes te wachten tot ze mee mogen lopen. De Nederlandse en Canadese vlaggetjes worden uitgedeeld en de kinderen wapperen ermee in de lucht. De muzikale klanken van de fanfare klinken in de verte. 

De leerlingen van groep acht van basisschool de Grebbe hebben speciaal voor vandaag groene kleding aangetrokken. ,,Zo lijkt het of we camouflage aan hebben”, vertelt een leerling. De kinderen hebben allemaal een papiertje met een songtekst in hun handen. Ze gaan straks het Wilhelmus zingen. “We hebben goed geoefend hoor!” benadrukt een medeleerling.

Monument ‘adopteren’


Caroline Raaijmakers loopt langs de wachtende klassen. Samen met Sjef de Wit heeft ze deze dag georganiseerd. Ze vertelt: ,,We willen de jeugd graag betrekken bij de bevrijding. Dit weekend is er al een defilé, maar die is zonder kinderen. Vandaag staat de jeugd centraal.” Zo konden verschillende klassen ook een monument ‘adopteren'. ,,Tien van de twaalf monumenten in Bergen op Zoom zijn geadopteerd. Zo blijven kinderen bezig met de lokale oorlogsgeschiedenis,” vertelt Raaijmakers. Ze loopt trots mee in de stoet.

Het defilé zet zich voort richting de Grote Markt. De leerlingen en de militairen verzamelen zich langzaam op het plein. De tocht wordt afgesloten door drie historische voertuigen. Barry Jacobs, wethouder van Onderwijs, wacht de kinderen op. Hij spreekt alle aanwezigen toe. ,,Een warm welkom aan de Canadezen”, roept hij door de microfoon. ,,Ik vind het belangrijk dat jullie niet alleen dit weekend stil staan bij onze vrijheid, maar elke dag beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is,” vertelt Jacobs.

Om het defilé af te sluiten wordt het Canadese volkslied ingezet. Daarna zingen alle kinderen hartstochtelijk mee met het Wilhelmus.<div article__component--picture"="">
Media
  • download