Alsof de ramen eruitklappen

Was het moeilijk? Of viel het mee? Wij volgen de examens in de regio. Vandaag: economie op 't Ravelijn in Steenbergen, waar de mavoleerlingen vertellen over de vervelendste geluiden die hen afleiden tijdens het examen.

SANDRA MOERLAND

Tikken met een pen, kuchen, het net iets te hard omslaan van je examenblad; het viel voor de leerlingen van 't Ravelijn in het niet bij de harde wind die gisteren rond hun examenzaal gierde. ,,Het klonk alsof de ramen eruit gingen klappen", vertelt Arjan Dogge (16) uit Nieuw-Vossemeer. Kookai Renshof (16) uit Dinteloord ervaarde hetzelfde. ,,En als er iemand op hakken loopt, is het net alsof er een olifant langskomt", zegt ze lachend.

Zeecontainer,,We zitten ook in een of andere zeecontainer, dan hoor je alles nog beter", vindt Jara Gijzen (17) uit Oud-Vossemeer. Toch ging het examen bij de drie wel aardig. ,,Al was het moeilijker dan verwacht. Gelukkig sta ik er goed voor", vertelt Kookai. Of ze dit jaar met hun diploma op zak de school kunnen verlaten? Ze denken van wel. ,,Al weet ik het niet helemaal zeker, maar dat is vooral mijn onzekerheid", vertelt Jara.

Chris Van Herel (15) uit Halsteren heeft niks gemerkt van harde wind of andere omgevingsgeluiden. ,,Als ik focus, focus ik ook echt. Ik had het allemaal niet zo door. Thuis leer ik ook in de woonkamer, ik stoor me dan nergens aan", vertelt hij. ,,Economie ging best goed, daar heb ik over het algemeen geen moeite mee. Ik heb tot nu toe nog niks te klagen.

"Niet zo'n motivatie"
Naomi Korteweg (15) uit Dinteloord ziet het wat somberder in. ,,Ik heb dit jaar voor economie maar één voldoende gehaald en ook het examen ging niet zo goed. Ik had door corona ook niet zo'n motivatie om te leren. Ik hoop dat ik slaag, want ik wil graag marketing en communicatie gaan studeren hierna. En ja, ik weet dat economie daar een groot deel van is", zegt ze lachend. ,,Ik wilde eigenlijk rechercheur worden, maar ik ben nog te jong.

"Bij Desi van der Ree (16) uit Dinteloord ging het iets beter. ,,Al haal ik waarschijnlijk ook geen hoog cijfer. Gelukkig sta ik gemiddeld een 7 voor economie, dus ik mag in principe een 4 halen." Ook Desi en Naomi doen hun beklag over geluiden van buiten die hen afleidden. ,,De ramen stonden open. Ik weet dat dat vanwege corona moet, maar er was nogal wat lawaai." Desi is het met haar eens: ,,De rolluiken klapperden ervan.

"Aan het geluid van de wind en regen kan de school niet zoveel doen, vertelt Walther van Bedaf, domeinleider mavo. ,,De leerlingen noemen het de loods of de zeecontainer", zegt hij lachend. ,,Het is een noodgebouw. We doen ons best om afleidende geluiden zo goed mogelijk te voorkomen. We hebben de toegangspoort naast het gebouw en een gedeelte van het plein afgezet, zodat er geen leerlingen rond het examenlokaal zijn. Ook hebben we de pauzebel uitgezet. Dat de leerlingen zo'n last hebben van de wind is vervelend, maar omgevingsgeluiden kunnen we helaas niet voorkomen. Zeker niet nu de ramen volgens de coronamaatregelen open moeten om zo nu en dan te luchten."

(bron: BN/DeStem)
Media
  • a370772383i0009_max1024x
  • a370772383i0015_max1024x